03/01/2024 - Τροποποιήσεις Κανονισμών Διοργάνωσης Πρωταθλημάτων

Τροποποιήσεις Κανονισμών Διοργάνωσης Πρωταθλημάτων – Κανονισμοί Αγώνων και Rankings 

Η ΟΑΚ ενημερώνει ότι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, οι Κανονισμοί Διοργάνωσης Επισήμων Πρωταθλημάτων Αντισφαίρισης ΟΑΚ με ισχύ 1/1/2024
http://www.tennis.com.cy/index.php/en/file/e2pyHmhMiNr2nxXo9+AUZw==/

Μεταξύ άλλων τροποποιήσεων που έγιναν και ίσχυαν μέχρι σήμερα, οι κανονισμοί που αφορούν στους Κανονισμούς Αγώνων (Doubles U12 &U14) και στο Ranking των αθλητών έχουν διαμορφωθεί ως εξής : 
 
7. Κανονισμοί Αγώνων
7.1 Κάθε επίσημο πρωτάθλημα θα διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΟΑΚ, τους κανόνες τένις και τον Κώδικα Συμπεριφοράς (code of conduct) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαιρίσεως.
Στις κατηγορίες Αγοριών και Κοριτσιών U12 και U14, οι αγώνες θα διεξάγονται με match tie break μέχρι να φθάσουν στα quarter finals. Από τα quarter finals και μετά οι αγώνες θα διεξάγονται κανονικά. Οι υπόλοιπες κατηγορίες θα διεξάγονται κανονικά. Δηλ. στα μονά κάθε αγώνας θα τελειώνει στα δυο νικηφόρα σετ (best of three tie break sets) Το σύστημα tie-break (μέχρι 7 πόντους) θα ισχύει και στα τρία sets όταν το αποτέλεσμα είναι 6-6. 
Στις κατηγορίες διπλού αγοριών/κοριτσιών -12 και -14 οι αγώνες θα διεξάγονται σε δύο νικηφόρα short sets με no ad. Σε περίπτωση ισοπαλίας 1-1 στα σετ το 3ο σετ θα είναι match tie break (μέχρι τα 10 με διαφορά 2 πόντους) μέχρι να φθάσουν στα ημιτελικά. Οι ημιτελικοί και τελικοί αγώνες θα διεξάγονται με κανονικά sets (6 πόντων και tie break αν χρειαστεί) και match tiebreak στο final set.

19. Rankings
Αθλητές που εμπίπτουν στις πιο κάτω κλίμακες διεθνούς κατάταξης, έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την παγκύπρια κατάταξη:
• ATP/WTA: θέση 1-1000 (για Άνδρες και Γυναίκες παραμένει η ίδια)
ITF κάτω των 18 χρονών: θέση 1-500 (αντί 1-700)
• ETA κάτω των 16 χρονών: θέση 1-200 (αντί 1-300)
• ETA κάτω των 14 χρονών: θέση 1-250 (αντί 1-300)
Σε περίπτωση που ένας αθλητής/τρια έχει 2 ευρωπαϊκές κατατάξεις, στη κατηγορία κάτω των 14 & κάτω των 16 που εμπίπτουν στις πιο πάνω κλίμακες, τότε θα λαμβάνονται υπόψη και οι δυο. 
Αθλητής/τρια που έχει παγκόσμια κατάταξη στην κατηγορία κάτω των 18 και ευρωπαϊκή κατάταξη (στις κατηγορίες κάτω των 14 ή κάτω των 16) που εμπίπτουν στις πιο πάνω κλίμακες, τότε θα λαμβάνονται υπόψη και οι δυο. 
Επίσης αν ένας αθλητής κατέχει καλύτερη διεθνή ή ευρωπαϊκή κατάταξη σε κατηγορία πιο μεγάλη από την ηλικία του, τότε μπορεί να αποκτήσει πλεονέκτημα στην παγκύπρια κατηγορία και των δυο κατηγοριών.

Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου
3 Ιανουαρίου 2024