10 τύποι γονέα τενίστα. Σε ποιον ανήκετε;

Αναφέρονται στην συνέχεια οι διάφοροι τύποι γονέων παιδιών που επιδίδονται στο άθλημα της αντισφαίρισης και περιγράφονται επακριβώς τόσο βάσει των θετικών όσο και των αρνητικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων τους:

Ο γονέας «πρότυπο»
Ο ανταγωνιστικός γονέας
Ο απαθής γονέας
Ο γονέας που «φιλτράρει την ζωή των παιδιών του από τη δική του»
Ο εξηγημένος γονέας
Ο «μέντορας» γονέας
Ο αρνητικός γονέας
Ο μη συνεργάσιμος γονέας
Ο γονέας που έχει θεοποιήσει το παιδί του

Προφανώς, ο χείριστος γονέας θα μπορούσε να είναι αυτός που συγκεντρώνει χαρακτηριστικά και των εννέα αυτών τύπων. Ωστόσο, όταν κάθε ένας από αυτούς τους τύπους γονέων αναλυθεί ενδελεχώς, θα διαπιστώσετε κατά πάσα πιθανότητα ότι πολλοί από σας δεν ανήκετε μόνο σε ένα από αυτούς.  

Δύο πράγματα πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν μελετήσετε αυτές τις περιγραφές:

1) Ενδέχεται οι γονείς να συγκεντρώνουν κάποια ή όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά σε κάποιο βαθμό. Οι γονείς που αποτελούν ακραίες περιπτώσεις, θεωρούνται, εν κατακλείδι, προβληματικοί.

2) Όλοι αυτοί οι τύποι γονέων μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ανάλυσης!

Ο γονέας «πρότυπο»

Μια πιο αλτρουιστική προσέγγιση των ιδιοτήτων που συγκεντρώνει ένας καλός γονέας τενίστα.

Μια ματιά στα περί γονέα «προτύπου»:

  • Ο γονέας «πρότυπο» στηρίζει το παιδί του εντός και εκτός της αθλητικής αρένας. Αυτό εξυπακούεται ενθουσιασμό για την προσπάθεια που καταβάλλει το παιδί, σεβασμό σε αυτήν και ενθάρρυνση του παιδιού.
  • Ο γονέας «πρότυπο» δείχνει ότι σέβεται την προσπάθεια του υιού ή της θυγατέρας του, όταν ασκεί το άθλημα της αντισφαίρισης, είτε καταφέρει να αναδειχθεί νικητής είτε όχι.
  • Ο γονέας «πρότυπο» συνοδεύει το παιδί του σε όλες τις προπονήσεις και παιγνίδια, στα οποία συμμετέχει αυτό, με το δικό του εξοπλισμό και όλα αυτά γίνονται έγκαιρα.
  • Ο γονέας «πρότυπο» βοηθά άλλα παιδιά όταν βρίσκονται σε ανάγκη- παρέχοντας τους μεταφορικό μέσο από και προς τον τόπο προπόνησής τους, αγοράζοντας τους μια πίτσα, μετά από ένα μακρινό τουρνουά, ενθαρρύνοντας τα από τον πάγκο αναπληρωματικών, όταν οι δικοί τους γονείς δεν είναι εκεί γι’ αυτά.
  • Ο γονέας «πρότυπο» είναι αυτός που εμπλέκεται στον αθλητισμό και κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την ζωή του προπονητή. Προβαίνει σε διευθετήσεις για χώρο παραμονής όταν διεξάγονται τουρνουά, για μεταφορικό μέσο και γενικά συμμετέχει ενεργά.
  • Ο γονέας «πρότυπο» δίνει το παρόν του σε όλα (ή σε όσα) παιγνίδια μπορεί και συνηγορεί υπέρ της προτεραιοποίησής τους στην ζωή του παιδιού του και υπέρ της αθλητικής προσπάθειας που το παιδί καταβάλλει.
  • Ο γονέας «πρότυπο» είναι ο εμπνευστής αποφάσεων που λαμβάνει ο προπονητής, αναφορικά με  το παιδί του αθλητή (εφόσον οι εν λόγω αποφάσεις είναι χρηστές και σωστές), εάν βρίσκεται σε εξέλιξη πειθαρχική υπόθεση.
  • Ο γονέας «πρότυπο» δεν παρεμβαίνει σε «προπονητικές ενέργειες» ενάντια στις εν γένει απαιτήσεις του προπονητή. Ίσως υπάρχει διαφωνία σε επίπεδο προπονητικής φιλοσοφίας, αλλά προσφέρεται στο παιδί η δυνατότητα να μάθει και να παίξει μέσα στο πλαίσιο του υπάρχοντος συστήματος, χωρίς παρεμβολές.
  • Οι προπονητές γνωρίζουν αυτό τον τύπο γονέα. Είναι ενδεχομένως οι γονείς με τους οποίους συνομιλούν συχνά. Είναι οι γονείς που δηλώνουν πάντοτε πρόθυμοι να συνδράμουν το παιδί τους. Είναι αυτοί που συνοδεύουν τα παιδιά τους, επιδιδόμενοι στο άθλημα της ειδικότητας των προπονητών.

Ο ανταγωνιστικός γονέας

Είναι άνθρωπος με πηγαίο το αίσθημα του ανταγωνισμού που θα μπορούσαμε να πούμε ότι τροφοδοτείται από τη δική του αθλητική εποχή ή ίσως έχει μια αναλαμπή μέσα του αυτός το γονέας, η οποία τον ωθεί να ξεπεράσει τους όποιους άλλους, σε ποιότητα.

Παρατίθενται στην συνέχεια κάποια χαρακτηριστικά του ανταγωνιστικού γονέα:

  • Για τον ανταγωνιστικό γονέα, η νίκη είναι το σημαντικότερο. Διακατέχεται από τη νοοτροπία «νίκη με κάθε τίμημα».  
  • Ο ανταγωνιστικός γονέας αναμένει όπως το παιδί του διαγωνίζεται στο ύψιστο δυνατό επίπεδο, με μοναδικό σκοπό την επιτυχία.
  • Αναμένει από το παιδί του να ενεργεί εν τάχει και να πράττει το δέον στο χώρο διεξαγωγής του παιγνιδιού, με στόχο την προσπάθεια για κατάχτηση της νίκης.
  • Μπορεί να αναστατωθεί εάν το παιδί του δεν επιδεικνύει το ίδιο «πάθος για κατάκτηση της νίκης», όπως όταν διαγωνίζεται. Απογοητεύεται όταν βλέπει ελλειμματική προσπάθεια εκ μέρους του παιδιού του.
  • Ο ανταγωνιστικός γονέας δεν μπορεί πάντοτε να καταλάβει ότι δεν μπορούν όλοι να διακατέχονται από το ίδιο μπρίο όπως εκείνος, για κατάχτηση της νίκης.
  • Ενδέχεται ο ανταγωνιστικός γονέας να συζητά με τον προπονητή για πράγματα που αυτός ή αυτή πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν, ώστε το παιδί του να είναι νικητής. Θέλει οπωσδήποτε να δει το παιδί του νικητή και θα ήθελε να παράσχει την «προπονητική» του εμπειρογνωμοσύνη, ώστε να το βοηθήσει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
  • Ενδέχεται ο ανταγωνιστικός γονέας να κάνει παρατηρήσεις στο παιδί του για κάποια ελλειμματική προσπάθεια, όταν ο εν λόγω γονέας πιστεύει πως περισσότερα μπορούν να γίνουν είτε κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού είτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
  • Ο ανταγωνιστικός γονέας με αυτή του την ιδιότητα δεν είναι τυπικά βλαπτικός, εκτός κι εάν το ανταγωνιστικό πνεύμα αρχίζει να γίνεται τέτοιο σε βάρος άλλων ανθρώπων. Αυτό που πρέπει να τύχει προσοχής είναι ότι ο ανταγωνιστικός γονέας χώνει τη μύτη του και σε άλλα θέματα.

Θα προσέξετε ότι έκαστος αυτών των τύπων γονέα είναι σχετικά καλόβουλος τη φύσει του – όταν περιγράφονται μεμονωμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του. Ωστόσο, όταν κάποιος γονέας ανήκει σε τρις ή τέσσερις τέτοιους τύπους, κατ’ επέκταση γρήγορα γίνεται αντιληπτό ότι έχετε να αντιμετωπίσετε, τώρα πια, ένα πολυκέφαλο τέρας, το οποίο μπορεί να βγει εκτός ελέγχου εάν δεν πάρετε κάποια μέτρα.

Ο απαθής γονέας

Είναι ο τύπος του γονέα που δεν ενδιαφέρεται εάν το παιδί του επιδίδεται στο άθλημα – αλλά πληρώνει το τέλος εγγραφής, ώστε το παιδί να ανήκει στον όμιλο. Δεν ενδιαφέρεται ένα το παιδί του δεν πηγαίνει στις προπονήσεις ή δεν συμμετέχει στους αγώνες, ούτε και νοιάζεται ιδιαίτερα εάν το παιδί έχει νικήσει ή χάσει.

Ακολουθεί μια βαθύτερη ανάλυση του αδιάφορου γονέα:

  • Ο απαθής γονέας είναι αυτός που ούτε στηρίζει ούτε επικρίνει το παιδί του στον αθλητισμό.
  • Ο απαθής γονέας παίρνει με το όχημά του το παιδί του στο προπονητήριο (εάν και εφόσον αποφασίσει να το πράξει), το αφήνει εκεί και στην συνέχεια, όταν η προπόνηση θα έχει τελειώσει, επιστρέφει για να το αναζητήσει. Δεν ανακατεύεται ποτέ για να δώσει εντολές αναφορικά με την προπόνηση ούτε και συζητά με τους προπονητές ή τους άλλους γονείς για την προπόνηση ή το παιγνίδι.
  • Ο απαθής γονέας δεν ζητά να πληροφορηθεί για την πρόοδο του παιδιού του ούτε και ανησυχεί όταν το παιδί δεν καταβάλλει εντατικές προσπάθειες ή παίζει κατά δύναμη.  
  • Ο απαθής γονέας διατηρεί, ως επί τω πλείστω, το χαμόγελό του και όταν ερωτηθεί για το πώς πάνε τα πράγματα, συνήθως η απάντηση που δίνει είναι ότι όλα βαίνουν ομαλά – ανεξάρτητα από τις καταστάσεις γύρω του.  

Ο απαθής γονέας, μπορεί να αποδειχθεί εκνευριστικός αν συνεργαστεί κανείς μαζί του, παρά την συνήθως παθητική προσωπικότητά του. Δύσκολα τον στριμώχνεις για οτιδήποτε και τυπικά δεν είναι αξιόπιστος. Είναι δύσκολος τύπος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο τύπο γονέα, επειδή ο απαθής γονέας συνήθως συγκρούεται με τους περισσότερους των άλλων τύπων.  

Ο γονέας που «φιλτράρει την ζωή των παιδιών του από τη δική του»

Και σε αυτή την περίπτωση, εάν δοκιμάσει κανείς να τον εξοργίσει, μπορεί να εξελιχθεί σε προβληματική κατάσταση. Οι γονείς αυτού του τύπου μπορεί να ασκούν μεγάλη πίεση στα παιδιά τους, επειδή συνειδητοποιούν πόσο οι ίδιοι κουράστηκαν για να φθάσουν στο επίπεδο, στο οποίο βρίσκονται, έτσι ωθούν τα παιδιά τους να επιτύχουν και αυτά την ίδια επίδοση.

Αυτόν τον τύπο γονέα διακρίνουμε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά γνωρίσματα:

  • Οι γονείς αυτού του τύπου κάνουν πάντοτε λόγο στα παιδιά τους για «τον καιρό που έπαιζαν τένις, και πάντοτε συνήθιζαν να κάνουν αυτό και το άλλο».
  • Μπορεί να θυμώσουν με τα παιδιά τους εάν αυτά δεν καταβάλουν προσπάθεια όπως ανέμεναν από αυτά, ώστε να φθάσουν σε ψηλά επίπεδα επιτυχίας.
  • Ο γονέας που ζει για το παιδί του, του λέει: «εγώ δεν ενεργούσα με αυτό τον τρόπο».
  • Ο γονέας αυτού του τύπου ενθαρρύνει το παιδί του να είναι όπως αυτός και να κάνει πράγματα όπως αυτός τα έκανε όταν έπαιζε τένις.
  • Ο γονέας αυτού του τύπου μπορεί να γίνει ακόμη επιθετικότερος εάν το παιδί του επιδίδεται στο ίδιο άθλημα, στο οποίο και εκείνος διαγωνιζόταν.

Ο εξηγημένος γονέας

Αυτός ο τύπος γονέα καταδεικνύει κάποιον που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση να αντιμετωπιστεί, αλλά εάν καταφέρετε να τον έχετε σύμμαχό σας, θα μπορούσε η δυσκολία να μετατραπεί σε ισχυροποίηση της θέσης σας. Είναι ο γονέας που τα λέει έξω από τα δόντια – είναι αυτός που δεν φοβάται να πει τι σκέφτεται.

Παρατίθενται στην συνέχεια κάποιες αναφορές που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περίπτωση ενός τέτοιου γονιού που λέει τα σύκα σύκα και στην σκάφη σκάφη:

  • Εάν δεν συμφωνεί με την επίδοση του υιού ή της θυγατέρας του στο γήπεδο κλπ. δεν θα έχει κανένα ενδοιασμό να φέρει σε δύσκολη θέση το παιδί του ενώπιον όλων, λόγω ακριβώς του εξηγημένου χαρακτήρα του.
  • Ο εξηγημένος γονέας μπορεί να κρίνει ότι δεν συμφωνεί με τις προπονητικές μεθόδους που ακολουθεί ο/η προπονητής/ήτρια και να προβεί σε σχετικό σχόλιο. Δεν συνηθίζει να καλέσει τον προπονητή σε κατ’ ιδίαν συνεννόηση. Προτιμά να εξηγηθεί δημόσια και αυτό είναι που τον καθιστά πρόβλημα.
  • Αυτός ο τύπος γονέα δεν φοβάται να εκφράσει την σκέψη του – σωστή, λανθασμένη ή άλλως πως. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τριβή με άλλους γονείς, άλλους παίκτες και ακόμη και με το ίδιο το παιδί του.
  • Οι εξηγημένοι γονείς δεν έχουν πρόβλημα να αντιμετωπίσουν άλλους γονείς, άλλους προπονητές, αξιωματούχους και ακόμη και άλλους παίκτες, ώστε να τα βγάλουν από μέσα τους.
  • Συνήθως ο εξηγημένος γονέας είναι περήφανος άνθρωπος και υπεραμύνεται του παιδιού του, ανεξάρτητα από την κατάσταση. Ίσως πει ότι έχετε άδικο, παρά το ότι έχετε δίκαιο, απλά για να συνηγορήσει υπέρ του παιδιού του.
  • Ο εξηγημένος γονέας μπορεί να ενεργεί σε σύγκλιση με εσάς, εάν πετύχετε να σέβεται εσάς και τον τρόπο, με τον οποίο ενεργείτε. Εάν είναι θετικός γονέα που απλά είναι εξηγημένος, μπορεί να σάς βοηθήσει να επηρεάσετε αποφασιστικά άλλους γονείς ή να ασκήσετε θετική επιρροή ανάμεσα στον κόσμο ολόκληρου του ομίλου.

Ο «μέντορας» γονέας

Και εδώ έχουμε ένα τύπο γονέα που μπορεί να συνδράμει ή να αντιπαραβάλλεται στην προπονητική μεθοδολογία. Εάν προσυπογράψει τις τεχνικές του προπονητή, τότε ο προπονητής έχει κερδίσει ένα βοηθό και θα μπορεί να τον διευκολύνει στη μαθησιακή διαδικασία των τεχνικών του τένις προς όφελος του παιδιού του.

Στην συνέχεια παρατίθενται κάποια πρόσθετα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορείτε να αναμένετε από το «μέντορα» γονέα:

  • Εάν κάτι πάει λάθος με το παιδί του ως παίκτη, καταλήγει πάντοτε λέγοντας στον όποιο συνομιλητή του τι θα έπρεπε να είχε κάνει.
  • Αυτός ο γονέας θα μπορούσε ακόμη να εκφράζει τη γνώμη του στο παιδί του, ως προς τη μεθοδολογία που πρέπει να χρησιμοποιεί όταν παίζει και πώς να αντιδρά σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Αυτή η προσέγγιση ίσως συμπληρώνει ίσως και όχι τις προπονητικές τεχνικές του προπονητή.
  • Είναι περιπτώσεις όπου ο αθλητής πηγαίνει προπόνηση και όταν ο προπονητής δοκιμάσει να του υποδείξει πώς να διεκπεραιώνει κάποια πράγματα, ο αθλητής ανταπαντά λέγοντας: «μάλιστα, όμως η μητέρα μου / ο πατέρας μου δεν μου συνέστησαν την ίδια τεχνική.»
  • Ο «μέντορας» γονέας (ειδικά όταν είναι και εξηγημένος) θα μπορούσε να σάς πάρει κατά μέρος και να σάς κάνει «προπονητικές» υποδείξεις. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, νοουμένο ότι οι προτεινόμενες ιδέες θα είναι εποικοδομητικές.
  • Μπορεί να καλέσουν τον προπονητή πριν από ένα παιγνίδι και να του προτείνουν διάφορους σχετικούς σχεδιασμούς και στρατηγικές, αναφορικά με τον επόμενο αντίπαλο.

Ο «μέντορας» γονέας είναι ένας άλλος τύπος που εάν παρουσιάζει ταυτόχρονα και χαρακτηριστικά αρνητικού γονέα, μπορεί να καταστεί ένα πραγματικό πρόβλημα.

Ο επικριτικός γονέας

Αυτός ο τύπος γονέα όπως και ο αρνητικός μπορεί να είναι ο δυσκολότερος να διαχειριστείτε. Τίποτε δεν τον ικανοποιεί και εάν τελικά αποδεχτεί οτιδήποτε, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα υπάρξει κάτι που δεν θα του αρέσει σχετικά με αυτό.

Παρατίθενται στην συνέχεια μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του επικριτικού γονέα:

  • Ενδέχεται ο επικριτικός γονέας να ασκήσει κριτική στους άλλους παίκτες, στους άλλους γονείς, στους αξιωματούχους και στους προπονητές. Μια τέτοια κριτική δεν είναι ποτέ θετική και μπορεί να προκαλέσει φοβερή τριβή σε διάφορους χώρους.
  • Οι επικριτικοί γονείς θα ασκούν κριτική και στο δικό τους παιδί, αυτό δε μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη της επίδοσης του παιδιού. Αισθάνονται φοβερή πίεση αναφορικά με το αν θα είναι στο ύψος των γονικών προσδοκιών.
  • Ο επικριτικός γονέας βρίσκει τρόπο να ασκήσει κριτική σε ό,τι γίνεται, παρά τα όποια θετικά στοιχεία, πράγμα που μπορεί να είναι εξαιρετικά φθοροποιό για το παιδί, το οποίο έχει ανάγκη να κτίσει πάνω στις θετικές δρασκελιές που κάνει.
  • Ο επικριτικός γονέας που είναι και εξηγημένος μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές καταστάσεις. Προσπαθήστε να βάλετε φίμωτρο στο γονέα που επιθυμεί να ασκεί ηχηρή κριτική.
  • Ο επικριτικός γονέας φθάνει μέχρι εκεί που ξεκινούμε να τραβούμε κόκκινη γραμμή. Όταν πια διεισδύσει κανείς στην ζώνη όπου η συμπεριφορά γίνεται καταστροφική, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνωμα.

Ίσως η διαχείριση του επικριτικού γονέα να είναι μια μεγάλη πρόκληση και μάλιστα που να μην μπορεί να αγνοηθεί – απλά λόγω της καταληκτικής έκβασης που μπορεί να έχει για τον κόσμο γύρω.

Ο αρνητικός γονέας

Ίσως να έχετε απαντήσει αρνητικούς ανθρώπους στην ζωή σας. Έτσι μπορείτε να καταλάβετε ότι είναι δύσκολοι άνθρωποι να τους χειριστεί κανείς. Φανταστείτε να είναι και γονείς παιδιών στην ομάδα σας. Τίποτε δεν γίνεται σωστά – δεν έχετε προπονητικές δεξιότητες, οι άλλοι γονείς δεν ξέρουν πώς να ανταπεξέλθουν με τα παιδιά τους, τα άλλα παιδιά δεν παίζουν όπως τα δικά τους κλπ.

Στην συνέχεια γίνεται αναφορά και σε άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αρνητικού γονέα:

  • Εντοπίζουν πάντοτε την κακή πλευρά των πάντων. Βρίσκουν τον τρόπο να είναι για όλα αρνητικοί, ανεξάρτητα από τα θετικά στοιχεία που μπορεί να υπάρχουν.
  • Βρίσκουν τον τρόπο να ισοπεδώνουν τα πάντα, έστω και αν ένα παιδί ή ο γονέας έχει κάνει κάτι καλό.
  • Ο αρνητικός γονέας προτιμά να υποτιμά τους πάντες, να εντοπίζει ψεγάδια και να διαφωνεί σχεδόν για όλα χάριν της διαφωνίας. Η σύγκληση απόψεων δεν τον ευχαριστεί για οτιδήποτε λέει κάποιος δεν τον ευχαριστεί και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους προπονητές, τους άλλους γονείς, καθώς και τους παίκτες.
  • Ο αρνητικός γονέας θα σάς πει ότι όλα είναι λανθασμένα αναφορικά με την ομάδα σας και τους παίκτες της.
  • Ο αρνητικός γονέας δυσκολεύει πάντοτε τις καταστάσεις, απλά και μόνο επειδή είναι σημαντικότερο γι’ αυτόν να είναι αρνητικός για όλα παρά θετικός.

Ο μη συνεργάσιμος γονέας

Ο μη συνεργάσιμος γονέας απλά δεν συμμετέχει στην ομάδα. Δεν ευαρεστείται να κάνει οτιδήποτε για οποιονδήποτε εκτός από τον ίδιο τον εαυτό του.

Παρατίθενται στην συνέχεια κάποια χαρακτηριστικά του μη συνεργάσιμου γονέα:

  • Ο μη συνεργάσιμος γονέας θα προσπαθήσει να δυσκολέψει απλές καταστάσεις.
  • Ένα φαινομενικά ασήμαντο πρόβλημα μετατρέπεται σε δυσεπίλυτο από ένα μη συνεργάσιμο γονέα, λόγω της απροθυμίας του να συνεργαστεί με τους άλλους.
  • Ο μη συνεργάσιμος γονέας μπορεί να βάλει ένα τέλος σε σχέδια ή ιδέες, επειδή βρίσκει τρόπο να παραμείνει ουδέτερος. 

Ο μη συνεργάσιμος γονέας δεν είναι σωστός ούτε και με τους άλλους. Δεν μπορεί να συμμετέχει σε συλλόγους, επιτροπές και άλλες οργανωμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα εν λόγω οργανωμένα σύνολα, επειδή θα δυσκολέψουν τις καταστάσεις, εφόσον θα είναι εμπόδιο στην πορεία για πρόοδο.

Ο γονέας που έχει θεοποιήσει το παιδί του

Αυτός ο τύπος γονέα μπορεί να αποτελέσει μέγα πρόβλημα «εν αναμονή του γίγνεσθαι.» Ο γονέας πρότυπο που  πιστεύει στ’ αλήθεια ότι το παιδί του είναι μεγάλο αστέρι και ως τέτοιο μπορεί να είναι ένθερμος οπαδός του προγράμματός σας, θα κάνει τα πάντα για να βελτιώσει, όσο είναι δυνατό, το προπονητικό πρόγραμμα, κατά τρόπο ώστε ο υιός ή η θυγατέρα του να μπορεί να παίζει στην καλύτερη ομάδα.

Στην συνέχεια περιγράφονται ακόμη λίγα χαρακτηριστικά του γονέα που πιστεύει ότι το παιδί του είναι μεγάλο αστέρι:

  • Πιέζει την προπονητική ομάδα να βεβαιωθεί ότι το παιδί του είναι πρώτο με διαφορά συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο μέλος της ομάδας.
  • Ενδέχεται να λογομαχήσει με άλλους γονείς ή με την προπονητική ομάδα αναφορικά με την αποδοτική προπόνηση, της οποίας τυγχάνει το παιδί του.
  • Η αναφορά «το παιδί μου είναι μεγάλο αστέρι» μπορεί να καταβάλει άλλα παιδιά ή τους ίδιους τους προπονητές, όταν διαπιστώνεται ότι το παιδί του εν λόγω γονέα δεν παίζει τόσο καλά όσο ο ίδιος ο γονέας πιστεύει ότι θα έπρεπε.
  • Αυτός ο τύπος γονέα ενδέχεται να πιέζει φοβερά το παιδί του, κάποτε δε σε βάρος του ίδιου του παιδιού, με στόχο το παιδί να φθάσει σε επίπεδα που ο γονέας πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να πράξει.


> Ποια η άποψή σας επί τούτου;
> Έχετε καταλάβει σε ποιο/τους τύπο/ους ανήκετε;
> Ενεργήστε ανάλογα!!

Με τη συγκατάθεση της

Έλενας Αβραάμ
Bsc, MSc, PgDip
AASP και BASES
ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ